Amsterdam
info@judoschoolonaji.nl

Geslaagd voor de zwarte band

Afgelopen zaterdag 16 maart 2024 deden twee judoka van Judoschool Onaji; Pepijn en Marije hun examen voor de zwarte band (Dan- examens). Een Dan-examen is het afsluiten van een periode dat je veel hebt geleerd en de start van het leren om dieper in te gaan op technieken en de sport zelf. Een Dan-examen bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het Nage no Kata en het vrije onderdeel van staand en grond judo. Daarin laat je zien dat je de basis weet van het judo. In een kata komen vaste worpen voor in een vaste volgorde die een connectie hebben met een aantal basistechnieken waarin je de controle en balansverstoring demonstreert. Dat is nodig om tot een goede uitvoering te komen.
  2. Het vrije programma is veel beweeglijker: Het staande gedeelte (nage waza) bestaat uit technieken die je gecontroleerd én logisch demonstreert uit allerlei richtingen.
  3. Op de grond (ne waza) volg je moeiteloos je tegenstander om die onder controle te houden met houdgrepen, verwurgingen en armklemmen.

Pepijn was vier jaar toen hij met judo begon en is nu met 16 jaar geslaagd voor zijn zwarte band. Marije heeft er iets langer de tijd voor genomen, maar heeft na een lange judo pauze en vervolgens weer de training op te pakken door hard te trainen nu ook haar zwarte band gehaald! Je bent nooit te oud voor judo en doorzetten wordt beloond. Gefeliciteerd beiden! Uiteraard konden zij dit niet doen zonder hun valpartner (uke) en de leraren waar zij bij hebben getraind. Dus de dank aan hen is net zo groot als de felicitaties die Pepijn en Marije ontvangen. Het maakt onze sport zo mooi, dat je ook iets voor een ander kan doen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *